Хот стоун терапия

ХОТ СТОУН ТЕРАПИЯ

Тази терапия идва още от нощта на вековете, когато древните цивилизации са се доверявали на камъните за лечителски цели, за стабилизиране на чакрите и за отстраняване на негативната енергия. Събирани по поречието на река Ганг и на много други реки, тези камъни са се формирали в течение на хиляди години и имат предимно вулканичен произход. Огънят и камъните обикновено са свързвани с терапевтични и медицински търсения и методи.

Обединяването на тези два елемента – камък и огън дава началото на hot stone massage, отдавна познат в Европа като масаж с топли вулканични или базалтови камъни. Терапевтичният ефект се постига като тези камъни, загряти до определена температура се поставят върху различни части от тялото. Те бавно изпускат акумулираната топлина в зависимост от произхода си: дали са лавови – вулканични или базалтови. Лавовите-вулканични камъни излъчват топлината много по-дълго време от базалтовите, тъй като те са се формирали в течение на хилядолетия от изстиналата лава на изригнали вулкани и тяхната структура е по-твърда от структурата на базалтовите камъни, които изстиват сравнително по- бързо, но и те могат да се използват в определени зони от тялото.

Хот Стоун масажът помага за подобряване на подвижността на ставите и премахване на сковаността на мускулите и напрежението в гръбначния стълб, главна причина за появата на инвалидизиращи силни болки в гърба и кръста, подобрява артериалната циркулация и венозното възвръщане на кръвта, подпомага дезинтоксикацията на организма и подобрява метаболизма.

Не на последно място са и положителните естетични ефекти на тази терапия, както и благотворното й въздействие върху нервната система за повишаване на доброто настроение.

Хот Стоун терапията има релаксиращо действие и значително увеличава възможността на човек да усети и опознае по-добре собственото си тяло.