Плантарна рефлексология

Плантарна рефлексология

Още от древността стъпалата на краката на човек са признати за най-подходящите зони за масаж и рефлексно въздействие, защото имат тясна връзка с останалите части на тялото. Посредством плантарната рефлексология, една специална техника на лечение, се въздейства върху точно определени точки и зони, разположени по стъпалата, като се манипулира предимно с палците на ръцете и по този начин се постига пълно възстановяване на нарушения баланс на жизнената енергия в човешкия организъм, което подпомага правилното и хармонично функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло. Освен това тази техника има и превантивен характер.

По стъпалата на краката са разположени повече от 7200 нервни окончания. Някои от тях имат по-малко съпротивление при натиск и се наричат биологично – активни точки, именно чрез тях се оказва най-силно въздействие по рефлексен път . Когато се масажират или притискат, от тях тръгва импулс, който стига до главния мозък, там се дешифрира и се подава отговор към съответния орган или система в тялото. Това е принципът на действие на рефлексологията.

По време на един рефлексен сеанс , терапевтът извършва точно премерен натиск върху тези биологично-активни точки и зони по стъпалата, като работи предимно с палците на ръцете си, без да повдига и премества позицията им от повърхността на кожата. Движението е леко и приплъзващо само напред, като се формира 70 градусов ъгъл на сгъване на горната част на палеца. По този начин се следва предварителна схема и се придържа към специална анатомична карта на вътрешните органи и системи в организма, разположена по ходилата.

Върху стъпалата човешкото тяло е представено като фигура на седнал човек и рефлексните точки се подреждат в същата последователност на отговарящите им анатомични органи. Започва се от главата, рефлексираща върху пръстите на краката и се стига до таза, който има рефлексна зона върху глезените.

Когато човек се подложи на рефлексен масаж и приеме с доверие манипулациите на терапевта, ще усети блаженство и топлина, обземащи цялото му същество. Постепенно се постига пълно отпускане на всеки мускул и релакс на цялото тяло. Мозъчната дейност се забавя и успокоява като позволява на фантазията да се пренесе в коренно различно измерение на благоденствие и душевен мир.

Плантарната рефлексология няма странични вредни действия. Освен за лечение на много болестни състояния в първите стадии, тази алтернативна техника на масаж се препоръчва и като съпътстваща терапия при по-тежки форми на заболяванията.

Повече информация за терапията може да научите в това ВИДЕО.