Магнитна терапия

МАГНИТНА ТЕРАПИЯ

Още с първите открития на електромагнетизма, човекът е започнал да използва източниците на магнитни полета с доказан терапевтичен ефект. Отнася се за пулсиращи магнитни полета с ниска честота и интензитет, които се отбелязват със съкращението: ELF (Extremely Low Frequency). Нисък интензитет, не повече от 100 G и намалена честота, не повече от 100 Hz, са в основата на магнитната терапия днес, която традиционно е неинвазивна методика, препоръчвана за стимулиране регенерацията на костите след счупване, а също и за забавяне на дегенеративния процес на редукция на костната плътност, причинено от остеопорозата.

Магнитната терапия може да се приложи като прецизна методика към определени анатомични зони или да се проведе тотална апликация на цялото тяло, като се подложи целият организъм на полезното действие на пулсиращите магнитни полета. С първия метод на частична апликация се лекуват локализирани патологии, причинени от травми, претоварване, дегенерация и в случаите на стимулация, целяща по-бързото оздравяване на костите при травми и фрактури. Докато тоталната магнитотерапия се прилага при възстановяване и регулиране на метаболизма, като така се забавя постепенната загуба на минерално костно вещество при остеопорозата.

Магнитотерапията се прилага с успех и като съпътстваща терапия при заболявания на опорно-двигателната система като артрит, гонартроза и коксартроза и други видове артроза, дискова херния, тендинит, дископатии, травми, разтягания на мускули и връзки, изкълчвания, счупване, флебит, разширени вени и др.

Противопоказна е при носители на сърдечни стимулатори (pace – makers), при бременни жени, при наличие на протези, съдържащи метални частици, при носители на синтетични очни лещи и при установена свръхчувствителност към магнитните полета.