Електротерапия & електро акупунктура

ЕЛЕКТРОТЕРАПИЯ

Електротерапията използва биологичните ефекти от електрическата енергия с терапевтична цел и представлява третиране на определени зони на човешкото тяло с въздействието на преминаващ електрически ток с различна характеристика. Когато се използва галваничен постоянен ток, терапията се нарича йонофореза, а в случаите на непостоянен ток с използвани електрични импулси със стимулиращ и обезболяващ – аналгетичен ефект, това е така наречената TENS – терапия или кожно-нервна електростимулация. Тази терапия се базира на поставянето на електроди, по които протичат микроимпулси, стимулиращи само нервните фибри с осезателна чувствителност, които са разположени подкожно. Практически електродите се поставят непосредствено близо до болезнения участък от тялото, като се цели да се покрие максимална повърхност на ниво над третираната зона.

Електротерапията TENS има доказано обезболяващо действие чрез селективно стимулиране на периферните нерви от страна на използваните за тази цел електрични импулси. Препоръчва се при много патологии като: радикулит, ишиас, невралгии, ревматоиден артрит, локализирани миалгии и др. Както при магнитната терапия, електростимулацията има противопоказания при пациенти с pace-maker, при бременни жени и в случаите на алергии към електроизлъчване.

ЕЛЕКТРО–АКУПУНКТУРА

Акупунктурата, практикувана от древни времена е терапевтичен метод, произхождащ от китайската традиционна медицина. Чрез акупунктурните точки, известни още като биологично-активни точки с по-ниско съпротивление, може да се оказва влияние директно върху протичането на жизнените енергийни потоци /чи / през различните меридиани. Всяка акупунктурна точка е свързана с определен орган или система в организма и тяхното стимулиране оказва влияние върху функционирането им. В древните времена и до днес това се извършва с тънки миниатюрни игли, които се забождат в точно определени точки по тялото, в зависимост от заболяването. И това е  иглотерапията. Съвременната техника позволява вместо чрез  убождания с игли, това да се извършва чрез електрични импулси и за тази цел е създаден специален уред , позволяващ безопасното прилагане на акупунктурата. Този електронен апарат разпознава самостоятелно и автоматично биологично-активните точки, разположени върху кожата на цялото тяло и докладва за тяхното намиране чрез звукови и визуални индикатори. Стимулирането на тези точки става чрез пускането на електроимпулс, интензитета на който може да се регулира във всеки един момент от терапията с цел осигуряване на оптимален комфорт.

По същество електро-акупунктурата се препоръчва при всички болести, които се лекуват с традиционната акупунктура или иглолечение. Целта на тази терапия е не само облекчаване и премахване на болестните симптоми, но и лечение на причините за тях,  за да се подобри качеството на живот на пациента.